Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

"Θερμά επεισόδια"

Δεν το κουνάω... δεν το κουνάω.... Σαν τα σαλιγκάρια εμφανίζομαι και γω... Το πρωί πρωί με τη δροσιά και το βραδάκι σαν "μαλακώσει" η ζέστη για να κάνω τις όποιες εξωτερικές μου δουλειές ή καμιά βόλτα με τα πόδια τριγύρω... Ομολογώ ότι είμαι σχεδόν συνέχεια με το κλιματιστικό! (έχω τρομερές οικολογικές τύψεις) Δε θέλω να δω το λογαριασμό της ΔΕΗ όταν θα έρθει... θα τον παραδώσω στον καλό μου με κλειστό το φάκελο! ας είναι και το δώρο για τα γενέθλια μου αυτό, δε με πειράζει! Αφού δεν αντέχω τη ζέστη!!! Δεν ξεμυτίζω από το σπίτι... Μόνο να, που ανοίγω κάποιες (μπόλικες) φορές την πόρτα και κοιτάω μήπως δω κανα καπνό τριγύρω... Ανεβαίνω και στην ταράτσα αν κάτι μου μυρίσει να δω τι τρέχει... Ο Νίκος με κοροϊδεύει γι' αυτό... "θα σου πάρω κιάλια και θα σου βάλω και μια ομπρέλα να ελέγχεις την περιοχή! Δασοφύλακα μου εσύ" μου λέει (βασικά τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι κακή ιδέα! θα γλιτώσω και τα ανεβοκατεβάσματα στην ταράτσα!) Πώς να μην κάνω έτσι όμως? Ε? 3 μας "μπουμπούνισαν" μέσα σε λίγες μέρες...

Το χρονικό....

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από κάτι ξύλινες καρότσες που έχει ένας "καλός γείτονας" που "εκτρέφει (?)" άλογα... Ανάμεσα σε σπίτια, δίπλα σε πεύκα... Αυτός ο τύπος δεν έχω καταλάβει ακόμα, γιατί δεν έχει φάει τουλάχιστον πρόστιμο... Αφού έχει καταπατήσει το δρόμο για να βάλει τα των αλόγων, έχει μπάλες άχυρου στοιβαγμένες σε ξένο οικόπεδο και δίπλα στο δρόμο, έχει τα άλογα και τα γαϊδουράκια να βοσκάν χύμα στο δρόμο και τα περιττώματα τους να "βρωμάνε" από μακριά... Έχουν γίνει προσπάθειες (καταγγελίες) μπας και τον μαζέψει το υγειονομικό ή άλλη υπηρεσία του δήμου ή της νομαρχίας αλλά.... αλλά.... " Ήλθον, είδον και απήλθον!" που λένε... κατάλαβες? κατάλαβα να λες... Τέλος πάντων, ας είναι καλά κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που έτρεξαν και έσωσαν την κατάσταση! και φυσικά να'ναι καλά οι πυροσβέστες που έσπευσαν και τα κατάφεραν να την "μαντρώσουν" πριν να φτάσουμε να τρέχουμε και να μη φτάνουμε... (τελικά το ότι έχουμε πυροσβεστικό σταθμό στην περιοχή μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση, αφού μέσα σε 5-10 λεπτά ήταν κοντά μας και τις 3 φόρες φέτος!)


αν ξαναφτιάξουν το λινκ στην τοπική εφημερίδα θα τα διαβάσετε καλύτερα!


http://www.neologos.gr (πρώτο θέμα 62ο φύλλο)

Δεύτερη φωτιά... Είναι δυνατόν μια μέρα, με πολύ δυνατό αέρα και ανακοινώσεις από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, να πάει κάποιος να κάψει χόρτα στο οικόπεδο του???? ε ναι! και όμως το έκαναν και αυτό!
Τουλάχιστον έτσι ακούσαμε γιατί οπτική επαφή με το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά δεν είχαμε... ήταν οριακά πίσω από το λόφο του πανοράματος...και ξαφνικά ένα μεσημέρι (πάντα γύρω στις 4-5) βλέπουμε καπνό στο Πανόραμα... που δεν απέχουμε και πολύ από τον οικισμό αυτό... και ο αέρας να’ ναι προς τη μεριά μας...αμέσως τηλεφωνήματα, κινητοποίηση και τελικά ευτυχώς πάλι την πρόλαβαν! Αν και κάποιες πυροσβεστικές πήγαν αρχικά χωρίς νερό για να γεμίσουν από τον κρουνό που υπάρχει στον οικισμό ~ο όποιος όμως δεν έβγαζε στάλα νερό!!!! όποτε πήγαν και πήραν από τον κρουνό που είναι στη βιανεξ, στη λεωφόρο που είναι &κοντά (πάλι καλά) και την έσβησαν!

Τρίτη φωτιά ~και η πιο μυστήρια... Στο ύψωμα, πίσω από ένα εργοστάσιο που υπάρχει, ξαφνικά πάλι γύρω στις 4,30 καπνός και φλόγες! με τον αέρα να τη "σπρώχνει" προς το μουσικό γυμνάσιο και μια άλλη "σταλιά" πράσινου που έχει απομείνει από την άλλη πλευρά του οικισμού... αμέσως κινητοποίηση και τηλεφωνήματα... πετάει ο αδελφός μου δυο φτυάρια στ' αμάξι και φεύγει πάλι από τους πρώτους για να κάνει ό,τι μπορεί εκεί... μετά ακολουθούν ο πατέρας μου, άλλοι γείτονες, καθώς και ο καλός μου... Στο μεταξύ έχουν ειδοποιηθεί όλοι και μετά από λίγο φτάνουν πυροσβεστικές, τα οχήματα του δήμου και 2 αεροπλάνα (που ευτυχώς ήταν στον αέρα για άλλη πυρκαγιά και έτσι ήρθαν μέσα σε σκάρτα 10λεπτα) και μετά από λίγο ένα ελικόπτερο... Το μεγαλύτερο ευτύχημα ήταν ότι εκείνη την ημέρα δε φύσαγε τόσο πολύ σαν τις προηγούμενες μέρες, αλλιώς.... ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω..... τα δυο αεροπλάνα μετά από κάποιους αναγνωριστικούς κύκλους (γιατί πλέον υπήρχε αρκετός κόσμος στο έδαφος κοντά στη φωτιά, χώρια οι πόσοι πυροσβέστες, αλλά και σπίτια γύρω γύρω) ρίχνουν το νερό με μαθηματική ακρίβεια στις φλόγες... Ειδικά ο ένας ο πιλότος το κατέβαζε τόσο πολύ το αεροπλάνο που εμείς τρομάξαμε για τη ζωή του! Να’ ναι καλά αυτός ο Άνθρωπος, όπου και αν είναι! Μετά από αυτές τις ρίψεις, κάτι έχει αρχίσει να γίνεται... και τότε... έρχεται το ελικόπτερο (μη με ρωτήστε αν ήταν Απάτσι ή Σινούκ ,λίγη άξια έχει... μάννα εξ ουρανού ήταν! έτσι το είδαμε ..) και ρίχνει 3 φόρες νερό στη φωτιά, λες και έριχνε βρε παιδί μου με τη μάνικα ακριβώς από πάνω από τις φλόγες.... τέτοια ακρίβεια! ε αυτό ήταν!!! η φωτιά είχε ηττηθεί κατά κράτος και στη "γέννηση" της!!!! Αφού κοντέψαμε να τον χειροκροτήσουμε τον πιλότο! μετά έμειναν οι πυροσβέστες να σβήνουν τις μικροεστίες που είχαν μείνει... όμως ο πατέρας μου, ο όποιος είχε πάει να ελέγξει ένα χωματόδρομο, που τον ξέρουμε μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, για να δει αν είναι καλός και να στείλει τις πυροσβεστικές από εκεί, έτσι ώστε να βγουν πιο κοντά στη φωτιά, γλίστρησε στα νεροφαγώματα του δρόμου και αν δεν ήταν το συρματόπλεγμα ενός οικόπεδου θα έπαιρνε τούμπες με το αμάξι στην πλαγιά... χωριά που αν γύριζε η φωτιά ίσως και να τον έκλεινε εκεί... τελικά ευτυχώς, όταν όλα πήγαιναν καλύτερα, πήγε ένας γείτονας με ένα 4*4 και τον τράβηξε... να'χαμε και αλλά μετά.... τέλος πάντων όλα πήγαν καλά.... και αυτή τη φορά... μέχρι πότε?

Φωτογραφίες από το κινητό...





και κάποιες παλαιότερες από τη φωτιά στα Γλυκά Νερά (από ταράτσα τραβηγμένες)





και ρωτάω... υπάρχει άνθρωπος που να του αρέσουν τα παραπάνω θεάματα???? δε ματώνουν οι ψυχές τους βλέποντας αυτά???

Σήμερα ζέστη δεν έχει, αλλά φυσάει πολύ! Έτσι θα’ ναι μου φαίνεται τα πράγματα… Ή θα έχει ζέστη ή θα φυσάει με κίνδυνο για φωτιές… και μετά μου λέει ο Νίκος να μην είμαι κάθε 3 και λίγο έξω να ελέγχω, μήπως δω τίποτα... μια σταλιά πράσινο έμεινε... μια σταλιά ρε γμτ....