Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

Βασιλική. Μια ακόμα Αμαλία.

Βασιλική. Μια ακόμα Αμαλία.
Με την υπόθεση της Αμαλίας Καλυβινού στραφήκαμε όλοι εναντίον του ελληνικού ιατρικού κατεστημένου. Αλλά ας μην αυταπατόμαστε. Το κακό δεν σταματάει εδώ. Η υπόθεση μιας συμπατριώτισσας μας η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν τον θάνατο λόγο ιατρικού λάθους σε δημόσιο νοσοκομείο του Βελγίου, νομίζω δίνει σαφή μήνυμα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό. Είναι διεθνές.

Διαβάστε παρακάτω.


Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο Ρεπορτάζ
02 Ιουνίου 2007 - 09:43



H τραγωδία της Βασιλικής. - Ένα βήμα πριν το θάνατο.


Η ζωή της κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή. Την κρατούν στη ζωή τα μηχανήματα της εντατικής σε ένα δημόσιο νοσοκομείο του Βελγίου. Μια συγκλονιστική τραγωδία... Δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα... Μια οικογένεια που δεν μπορεί να δεχτεί πως ο άνθρωπός τους, που τόσο αγαπούν, βρίσκεται ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, ένα βήμα πριν το θάνατο...

Ο λόγος για μια νεαρή συμπολίτισσα μας, την 26χρονη Βασιλική, η οποία νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο του Βελγίου, σε κατάσταση, δυστυχώς, μη αναστρέψιμη. Κι όμως, τα πάντα προμηνύονταν λίγο μόλις καιρό πριν τόσο διαφορετικά... Μπροστά της απλωνόταν μια ζωή γεμάτη με όνειρα και υψηλές προσδοκίες.Είχε εισαχθεί πρώτη στο Τμήμα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και ζούσε μόνιμα με την οικογένειά της. Ετοιμαζόταν να φύγει στο εξωτερικό για το διδακτορικό της, το οποίο θα αποτελούσε ένα ακόμη σημαντικό εφόδιο σε ένα μέλλον το οποίο προδιαγραφόταν ήδη λαμπρό. Η μοίρα, όμως, είχε υφάνει το δικό της δίχτυ...

Όλα ξεκίνησαν ένα μήνα πριν, όταν η νεαρή Βασιλική μετακόμισε στις Βρυξέλλες για τη διδακτορική της διατριβή. Στη Θεσσαλονίκη όπου έμενε τον προηγούμενο καιρό, οι αναλυτικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί έκαναν λόγο για κύστη στο στήθος και η ίδια λάμβανε θεραπευτική αγωγή. Εντοπίζοντας μόνη της διόγκωση, βρέθηκε στο δημόσιο νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου η ιατρική διάγνωση έδειξε καρκίνο του μαστού και συγκεκριμένα λέμφωμα, μία μορφή αντιμετωπίσιμη σε πρώτο στάδιο. Την περασμένη Παρασκευή εισήχθη και πάλι για τη δεύτερη χημειοθεραπεία. Όλα φαίνονταν να κυλούσαν ομαλά. Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό συγγενικό της περιβάλλον, η χημειοθεραπεία δεν έγινε ενδοφλέβια αλλά στη σπονδυλική στήλη τής ασθενούς. «Ιατρικό λάθος», ήταν η πρώτη εξήγηση που έδωσαν, προφορικά τουλάχιστον, στους τραγικούς γονείς τής 26χρονης Βασιλικής - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - οι γιατροί του νοσοκομείου, ενημερώνοντας τους μάλιστα πως η νοσηλεύτρια τέθηκε σε διαθεσιμότητα.


Μέχρι και σήμερα η 26χρονη βρίσκεται σε καταστολή, ενώ αύριο το νοσοκομείο αναμένεται να δώσει επισήμως απαντήσεις για τα αίτια και τους λόγους που οδήγησαν στη συγκλονιστική αυτή τραγωδία.
Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκονται συνεχώς ιερείς και ομογενείς από την Κρήτη που ζουν μόνιμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον πατέρα Σπυρίδωνα, που ζει από κοντά το μαρτύριο των γονιών της 26χρονης, οι εξετάσεις είναι συνεχείς, αλλά το νοσοκομείο κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του. «Η οικογένεια αγωνιά... Περιμένει επίσημες απαντήσεις πιθανότατα το αργότερο μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα), για να ολοκληρωθεί, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, ο κύκλος των εξετάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας Σπυρίδωνας.

Ενήμερη για την περίεργη αυτή υπόθεση είναι η ελληνική πρεσβεία στο Βέλγιο, αλλά και το γενικό προξενείο της χώρας μας στις Βρυξέλλες, το οποίο έχει προχωρήσει ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ο πόνος της οικογένειας είναι βαρύς. Ανείπωτος. Αναμένοντας τις επίσημες ιατρικές απαντήσεις, οι ίδιοι δεν μπορούν να πιστέψουν πως μια αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου σε αρχικό στάδιο οδήγησε την 26χρονη κόρη τους ένα βήμα πριν το θάνατο. Και στην υποψία και μόνο του ιατρικού λάθους, έχουν ήδη κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη νομική διερεύνηση του θέματος.

Aμείλικτα ερωτήματα.
Παρά τις τραγικές στιγμές που βιώνει, ο πατέρας της 26χρονης βρήκε το θάρρος να σκεφτεί τη δωρεά οργάνων. Οι γιατροί όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό, με την αιτιολογία ότι τα ζωτικά της όργανα έχουν καταστραφεί. Τα “πώς” και τα “γιατί” παραμένουν τη στιγμή αυτή αδιευκρίνιστα.

Για την 26χρονη Βασιλική ο χρόνος δείχνει να πάγωσε στη δεύτερη χημειοθεραπεία. Όπως όλα δείχνουν δυστυχώς, μονάχα ένα θαύμα θα μπορέσει να την κρατήσει στη ζωή. Τα ερωτήματα στην περίεργη αυτή ιστορία είναι πολλά και βασανιστικά. Ζητούν επίμονα απαντήσεις... Εξηγήσεις για το πώς ένα νεαρό κορίτσι, έχοντας όλη τη ζωή μπροστά του, βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δίχως να φταίει σε τίποτε, να παλεύει να κρατηθεί στη ζωή: μια ζωή που φαίνεται να αργοσβήνει, παγιδευμένη ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους ενός νοσοκομείου, πλάι στους γονείς της που προσεύχονται διαρκώς για κείνη...

8 σχόλια:

SPY είπε...

Άλλη μια τραγική ιστορία. Δυστυχώς αυτή είναι η ζωή. Η αδικία είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Πιστεύω πως στο Βέλγιο θα βρεθεί μια άκρη, είναι μακράν πιο υπεύθυνοι από τους δικούς μας.
Πάντως κρίμα η κοπέλα, αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία (ο Πολωνός ξύπνησε από το κόμμα μετά από 19 χρόνια).



Greca αν και ξεκίνησες με τόσο λυπηρά θέματα, σου εύχομαι καλή αρχή με το μπλογκ σου! (ελπίζω να μη βγω γρουσούζης που σου έκανα πρώτος ποδαρικό :Ρ)

Greca είπε...

Καλησπερα!
Καλε μου spy δεν εχει σημασια πως ξεκινας η πως τελειωνεις... το ταξιδι εχει σημασια... Καλως σας βρηκα.. Και ο πονος η χαρα δεν ειναι ποτε μονο ενος.. ειναι ολων μας.. σημερα ειναι εκει αυριο μπορει να ειναι εδω... και ειδικα στον πονο μετριαζεται η λυπη αν νιωθεις οτι εχεις ανθρωπους κοντα σου... ανθρωποι στην τελικη ειμαστε οχι ip...Ευχομαι τα καλυτερα ανθρωπινως και μη δυνατα για την κοπελα... και η ελπιδα δεν πεθαινει ποτε.. παντα ελπιζεις.. ειτε για το τωρα ειτε για το μετα.. και σα σωμα και σαν ψυχη.. Καλη δυναμη και καλη βδομαδα...

Victoria είπε...

Λυπαμαι που αποφασισες να αποχωρησεις απο το σχολιασμο του giatinamalia... πιστευω ειναι απαραιτητες οι φωνες των ρεαλιστων.. αλλα πανω απο ολα των ρομαντικων σε μια τετοια προσπαθεια... ευχομαι να το ξανασκεφτεις... μοιαζουμε αρκετα στον τροπο σκεψης...

οσον αφορα στο θεμα της Βασιλικης... που οντως υπηρξε εξαιρετικα ατυχη... ευχομαι να μπορεσει να επανελθει... διαβαζα σημερα στην Ελευθεροτυπια για το τον τυχερο Βελγο ασθενη... και την σκεφτηκα αμεσως...

καλη συνεχεια..
και συνεχιζουμε ;)

Greca είπε...

καλη μου victoria μπορει να αποχωρησα απο το σχολιασμο δεν επιτρεπω στον εαυτο μου να αποχωρησει απο την προσπαθεια για ενα καλυτερο αυριο..και αν μαθαινω καινουργια αναφορα για την αμαλια σαφως και θα την αναφερω..αλλα ως εκει.. και φυσικα συνεχιζουμε... αργα σταθερα... ουσιαστικα... με υπομονη και πανω απο ολα με επιμονη... και αλτρουισμο... και για καποιους...
αλτρουισμος:
Η αγάπη για το συνάνθρωπο, φιλαλληλία, ανθρωπισμός, ανθρωπιά, ουμανισμός
Η φροντίδα του ανθρώπου για το καλό των συνανθρώπων του, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Ο αλτρουιστής εκδηλώνει ενδιαφέρον και κάνει ότι μπορεί, χωρίς να υπολογίζει τα προσωπικά του συμφέροντα. Βάζει το καλό των άλλων ανθρώπων πάνω από κάθε ταπεινό συμφέρον του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλτρουιστή είναι ο Χριστός, που, για να σώσει τους ανθρώπους, θυσίασε το πιο πολύτιμο αγαθό που είχε° τη ζωή του. Ο αλτρουισμός είναι αντίθετος προς τον εγωισμό. Ο εγωισμός επιδιώκει κάθε ενέργεια του ανθρώπου, ακόμη και των άλλων να αποσκοπεί στο δικό του συμφέρον, ακόμη κι αν κάνει κακό στους άλλους. Ο αλτρουισμός είναι μια βασική αρχή της χριστιανικής θρησκείας και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενοποίηση της κοινωνίας.

  είπε...

Για του λόγου το αληθές αλλά και από τυπικότητα και μόνο, καλό είναιόταν αναδημοσιελυουμε κάτι να αναφέρουμε από που αναδημοσιεύσαμε το κείμενο καθώς και τον σύνδεσμό της πηγής . Αυτές οι παρατηρήσεις χωρίς παρεξήγηση και με πολλή συμπάθεια που ενδιαφέρθηκες να αναδημοσιεύσεις την είδηση. Σε ευχαριστώ πολύ.

Τώρα, δυστυχώς, δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμα πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν έχω τίποτα νεώτερο θα το δημοσιεύσω στο blog μου .

Greca είπε...

Εχετε δικιο... μαθαινω ακομα ομως... και παλι ευχαριστω για τις παρατηρησεις..

Greca είπε...

δυστυχως πληροφορηθηκαμε ολοι απο το katitrexei.blogspot.com οτι η βασιλικη μας ειναι παρεα με τους αλλους αγγελους πια... καλο σου ταξιδι Βασιλικη... Θα βρεις και την Αμαλια στον παραδεισο...

βασίλης είπε...

Αγαπητή μου greca, θίγεις ένα θέμα που πάντα θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι. Λάθη θα γίνονται όσο θανάσιμα κι αν είναι, τουλάχιστον να μη γίνονται σκόπιμα, όχι από κωλυσιεργία.
Δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε γι αυτά τα θέματα, να αγγίξουμε τα ιατρικά θέματα στη ρίζα τους, να φωνάξουμε αν είναι δυνατόν.
Χρειαζόμαστε καλούς επιστήμονες γιατρούς αλλά πιο πολύ χρειαζόμαστε Ανθρώπους.