Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2007

Περί υπομονής...


Πάλι πίσω πάλι τα ίδια... ή σχεδόν... τούτη τη φορά μοιάζει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ...ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω...

Έπεσα πάνω στα ακόλουθα... και τα μοιράζομαι μαζί σας...

Αττάρ

"Κράτα τον εαυτό σου μέσα στον εαυτό σου και μην αφήνεις την εξωτερική ζωή να σε αιχμαλωτίζει.

Φύλαξε καλά το κάστρο της καρδιάς σου γιατί υπάρχουν παντού κλέφτες."Βούδας


"Σαν τον ελέφαντα που αντέχει το βέλος, έτσι υπομονετικά θα ανεχθώ τις αντιξοότητες γιατί πολλοί στον κόσμο είναι σκληροί."ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ

1. Ο εγωισμός είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του πολεμιστή, γιατί καταναλώνει πολύ ενέργεια.

2. Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στη ζωή του πολεμιστή, είναι ο φόβος γιατί τον σπρώχνει στη μάθηση.

3. Οι άψογοι πολεμιστές μπορούν να δουν τρομαχτικούς κόσμους κι όμως την άλλη στιγμή λένε ένα αστείο γελώντας με τους φίλους τους, ή με ξένους.

4. Οι πολεμιστές προετοιμάζονται για να συνειδητοποιούν. Η πλήρης συνείδησή τους έρχεται μόνο όταν δεν έχει μείνει πια εγωισμός, μέσα τους. Μόνο όταν δεν είναι πια τίποτα, γίνονται τα πάντα.

5. Ο εγωισμός είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε κρίση μελαγχολίας. Οι πολεμιστές δικαιούνται να έχουν έντονες στιγμές μελαγχολίας, αλλά η μελαγχολία υπάρχει μόνο και μόνο για να γελούν.

6. Οι πολεμιστές υπάρχουν για να εκπαιδεύουν τους εαυτούς τους. Να είναι αντικειμενικοί παρατηρητές ώστε να αντιλαμβάνονται τα μυστήρια του εαυτού τους και να απολαμβάνουν την ικανοποίηση της ανακάλυψης του τί είναι.

7. Το να είσαι άψογος σημαίνει πως κάνεις σωστή χρήση της ενέργειάς σου. Δεν είναι θέμα ηθικής αλλά στρατηγικής.

8. Το να είσαι άψογος σημαίνει να έχεις ελεύθερη ενέργεια, σημαίνει ότι έχεις ξεφορτωθεί τις λογικές απόψεις και τους λογικούς φόβους.

9. Το χιούμορ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντισταθμιστεί η ακαταμάχητη τάση της ανθρώπινης συνείδησης, που κατατάσσει και δημιουργεί άβολες κατηγορίες.

10. Προσοχή είναι η τιθάσευση και η αύξηση της συνείδησης, μέσω της διαδικασίας της Ζωής.

11. Μαντική είναι να εξοικονομείς ενέργεια. `Ένας πολεμιστής πρέπει να μάθει ότι η κρυμμένη δύναμη βρίσκεται μέσα του.

12. Η σιωπηλή γνώση στο πολεμιστή είναι θέμα βίωσης και όχι λογικής.
13. Σκοπός είναι η διεισδυτική μέθοδος που μας αναγκάζει να αντιλαμβανόμαστε. Δεν συνειδητοποιούμε επειδή αντιλαμβανόμαστε, αλλά μάλλον μπορούμε να αντιληφθούμε σαν αποτέλεσμα πίεσης και επέμβασης του σκοπού.

14. Το αίσθημα που ξέρουν όλοι ως έμπνευση είναι η ενεργοποίηση του δεσμού μας με το Σκοπό.

15. Σύμφωνα με τη σύνδεσή του με το Σκοπό, ένας πολεμιστής περνά τέσσερα στάδια : 1) Όταν είναι ένας σκουριασμένος αναξιόπιστος κρίκος με το Σκοπό. 2) Όταν έχει καταφέρει να τον καθαρίσει. 3) Όταν μαθαίνει να τον χειρίζεται. 4) Όταν μαθαίνει να δέχεται τις επιταγές του αφηρημένου.

16.Ένας πολεμιστής βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή ενάντια στη σκληρότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

17. Πόλεμος για ένα πολεμιστή είναι μια ολική πάλη ενάντια στην ατομικότητα που έχει στερήσει τον άνθρωπο από τη δύναμή του.

18. Η κατεύθυνση του μονοπατιού του πολεμιστή είναι προς την εκθρόνιση της σημασίας του "εγώ".

19. Το να είσαι άψογος είναι μόνο την καλύτερη χρήση της ενεργειακής σου στάθμης. Απαιτεί λιτότητα, περίσκεψη, απλότητα, αθωότητα και πάνω από όλα έλλειψη αυταρέσκειας.

20. Όταν νιώθει κάποιος σημαντικός γίνεται βαρύς, αδέξιος, ματαιόδοξος. Για να γίνει όμως Άνθρωπος της Γνώσης πρέπει να είναι ελαφρύς και ρευστός.

21. Μαγεία είναι η εφαρμογή της θέλησης κάποιου, σε ένα βασικό σημείο. Μαγεία σημαίνει παρέμβαση.

22. Η ιδέα του θανάτου είναι η μόνη που δίνει το μέτρο του πνεύματος ενός πολεμιστή.

23. Στον πολεμιστή ο θάνατος δε πρέπει να γίνει έμμονη ιδέα αλλά να αντιμετωπιστεί με αδιαφορία.

24. Η επίγνωση του θανάτου οδηγεί το πολεμιστή, τον κάνει να αποσπαστεί από τη ζωή και ταυτόχρονα να τη ποθεί σιωπηλά.

25. Για να γίνεις πολεμιστής πρέπει να είσαι καθαρός σα κρύσταλλος.

26. Ο πολεμιστής ξέρει ότι περιμένει και για τί πράγμα περιμένει. Ενώ περιμένει, δε θέλει τίποτα και έτσι όσο μικρό κι αν είναι αυτό που παίρνει, είναι πάντα περισσότερο από αυτό που επιθυμούσε να πάρει.

27. Ο πολεμιστής πρέπει να χρησιμοποιεί τη θέληση και την υπομονή του για να ξεχνά. Στη πραγματικότητα διαθέτει μόνο τη θέληση και την υπομονή του και με αυτά οικοδομεί.

28. Ο πολεμιστής πρέπει να είναι ο αφέντης της κάθε εκλογής του Πρέπει να καταλαβαίνει ότι η εκλογή είναι δική του ευθύνη και ότι δεν έχει καιρό για μετανιώματα και υποσχέσεις.

29. Η ζωή του πολεμιστή είναι μια άσκηση στη στρατηγική.

30. Ο πολεμιστής αισθάνεται τη κάθε του μάχη σα τη τελευταία του. Έτσι το αποτέλεσμα λίγο τον ενδιαφέρει.

31. Ο πολεμιστής γνωρίζει ότι ο κόσμος θ' αλλάξει μόλις σταματήσει να μιλάει στον εαυτό του και πρέπει να είναι προετοιμασμένος γι' αυτό το τράνταγμα.

32. Ο πολεμιστής αντιμετωπίζει το κόσμο σαν ένα μυστήριο και αυτά που κάνουν οι άνθρωποι σαν παντοτινή τρέλα.

33. Ένας πολεμιστής πρέπει να εξασκεί περισσότερο τ' αυτιά του και όχι τα μάτια του.

34. Η θέληση είναι σα μια δύναμη που αποτελεί τη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και το κόσμο.

35. Ο μέσος άνθρωπος αναζητά τη βεβαιότητα στα μάτια του θεατή και αυτό το ονομάζει αυτοπεποίθηση. Ο πολεμιστής επιδιώκει να είναι άψογος στα μάτια του και αυτό το ονομάζει ταπεινότητα.

36. Ένας πολεμιστής δέχεται με ταπεινότητα αυτό που είναι, όχι σα βάση για οίκτο αλλά σα ζωντανή πρόκληση.

37. Ο πολεμιστής δε σκύβει το κεφάλι του σε κανένα. Όμως ταυτόχρονα δεν επιτρέπει σε κανένα να σκύψει το κεφάλι του σε αυτόν.

38. Ένας πολεμιστής πρέπει να φοβάται τους κοινούς ανθρώπους, που είναι μαύροι μάγοι, γιατί έχουν χαράξει τα μονοπάτια της λογικής του. Δεν πρέπει να φοβάται τους πολεμιστές, αυτούς δηλαδή που φέρνουν ελευθερία.

39. Ο πολεμιστής ξεκινά με τη πεποίθηση ότι το πνεύμα του δεν έχει ισορροπήσει. Έτσι ζώντας με πλήρη έλεγχο και επαγρύπνηση αλλά χωρίς βιασύνη ή καταναγκασμό, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποχτήσει αυτή την ισορροπία.

40. Υπάρχουν τρία είδη κακών συνηθειών και μια, η άψογη του πολεμιστή. Πρώτη κακή είναι να παραβλέπεις ό,τι γίνεται ή έγινε και να νιώθεις σα να μην έγινε τίποτα . Είναι ο δρόμος του φανατικού. Δεύτερη, να δεχόμαστε το καθετί όπως μας παρουσιάζεται και να νιώθουμε ότι ξέρουμε τι συμβαίνει. Αυτός είναι ο δρόμος του πιστού. Τρίτη, να βασανιζόμαστε από ένα γεγονός, είτε γιατί δε μπορούμε να το παραβλέψουμε, είτε γιατί δε μπορούμε να το δεχτούμε ολόψυχα. Αυτός είναι ο δρόμος του τρελού. Ο τέταρτος, ο σωστός δρόμος, είναι αυτός όπου ο πολεμιστής ενεργεί σαν να μην έχει συμβεί ποτέ τίποτα, γιατί δε πιστεύει σε τίποτα κι ωστόσο δέχεται καθετί όπως του παρουσιάζεται. Ποτέ δε νιώθει ότι γνωρίζει. Ενεργεί σα να ελέγχει τον εαυτό του, ακόμη κι αν τρέμουν τα πόδια του. Με αυτό το τρόπο σκορπίζονται οι βασανιστικές σκέψεις.

41. Μια από τις πράξεις του πολεμιστή είναι ότι ποτέ δε θα αφήσει τίποτα να τον επηρεάσει. Μπορεί να δει και το διάβολο, όμως ποτέ δε θα αφήσει κανένα να το μάθει. Ο έλεγχος ενός πολεμιστή πρέπει να είναι άψογος.

42. Ένας πολεμιστής δε πρέπει να αντικρίζει τον κόσμο με την αίσθηση ότι καθετί είναι βαρύ γι' αυτόν.

43. Ένας κανόνας για το πολεμιστή είναι να παίρνει τις αποφάσεις του, τόσο προσεχτικά που τίποτα από ό,τι θα μπορούσε να συμβεί σαν αποτέλεσμά της να μην μπορεί να τον ξαφνιάσει και πολύ περισσότερο να εξαντλήσει τη δύναμή του.

44. Η ελευθερία του πολεμιστή είναι ή να ενεργεί άψογα, ή να ενεργεί σα μπούφος. Δεν έχει άλλη επιλογή.

45. Η ραχοκοκαλιά του πολεμιστή είναι η ταπεινότητα και η αποτελεσματικότητα.

46. Η αγαπημένη Ντάμα του πολεμιστή είναι η ζωντανή γη, που τον υποδέχεται, τον τρέφει, τον ντύνει και του δίνει όλα τα εφόδια για το πόλεμό του. Είναι ο ίδιος ο κόσμος.

47. Ένας πολεμιστής είναι πάντα χαρούμενος γιατί η αγάπη του είναι αμετάβλητη και, η αγαπημένη του, η γη, τον αγκαλιάζει και του προσφέρει ασύλληπτα δώρα. Η θλίψη ανήκει σε αυτούς που μισούν τη γη, που τους δίνει καταφύγιο.


Κάπου διάβασα ότι έχει πει ο Ζαμπέτας το εξής σε μια συνέντευξή του...

"Η γυναίκα ανακάλυψε το Θεό όταν την έδιωξε ο Διάβολος"

αν και γυναίκα τολμώ να πω ότι έχω τρομάξει με κάποιες "εκπροσώπους του αδύναμου φύλου" τι να πω? εγώ έτυχα στην περίπτωση? αλλά όταν ο άνθρωπος που διοικεί ένα μεγάλο "καράβι" σου ομολογεί- σε σένα την απλή, την τυχαία- ότι μας φοβάται...τότε τι να πεις? απορείς? χαίρεσαι που επιβεβαιώνεσαι ή για ακόμα μια φορά θυμώνεις? πώς το είχε πει η αοιδός? το "νινί σέρνει καράβι?" καμιά φορά και ο φόβος της γυνής σέρνει αεροπλανοφόρο...
αν και έχει ειπωθεί και το ακόλουθο...
"Από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη, λείπει η θέληση."
Β. Ουγκώ
τελικά
"Η μόνη μου ελπίδα είναι η απελπισία μου."
Ρακίνας [Ζαν Ρασίν] (Γάλλος θεατρικός συγγραφέας)

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άψογη....

iLiAs είπε...

Τροφή για σκέψεις. Ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας!
Μου άρεσε το 7 και το 35!

Καλή βδομαδα Ειρήνη! :)

Ανώνυμος είπε...

έθιξες πολλά θέματα μαζί (αλληλένδετα ωστόσο), που πέρα από το τελευταίο -το φόβο μπροστά στη γυναίκα- νομίζω πως αφορούν όλους. Γιατί απλά η ζωή είναι σκληρή, με δυσκολίες, αντιξοότητες και κυρίως βέλη που εκτοξεύονται από συν-ανθρώπους, τις περισσότερες φορές χωρίς αιτία. Η δύναμή μας είναι όντως μέσα μας, όπως και η ελπίδα και η αντοχή και η δημιουργικότητα και η υπομονή.
οι συμβουλές του πολεμιστή καλές, με μόνο σημείο που θα σταθώ λίγο σκεπτικά, ο χαρακτηρας του "πολεμιστή": αν θεωρήσουμε τον εαυτό μας ως "πολεμιστή" κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι και να παλεύουμε ενάντια σε όλους. Ή μήπως, στον καθημερινό μας περίγυρο δεν αντιμετωπίζουμε τούτη την εικόνα;
πολλές καλημέρες!
;-)

tsaperdona είπε...

αν τα αποστηθίσω όλα αυτά θα πρέπει να με λένε "τσαπερδόνα,η σοφός"και δεν νομίζω να πηγαίνει καθόλου με το ταμπεραμέντο μου...υγ αλλά αυτό με την θέληση
υγ φτυστό με μένα!

Manos S. είπε...

Πολλά μου ταιριάζουν...όπως ήταν και λογικο! Για το θέμα γυναίκα έχω μία παρόμοια γνώμη, αλλά σε λίγες μέρες κάνω κόρη και....καταλαβαίνετε...

greca είπε...

καλησπέρα!
veron καλώς ήρθες! και καλές διακοπές!!!! με το καλό να ξαναγυρίσεις!!! πως το έκανες αυτό να έρθεις φεύγοντας δεν το κατάλαβα ακόμα... :D
ηλία καλή εβδομάδα! Να'σαι καλά... ό,τι περίεργο στο διάβασμα και γω μέσα... έχω και άλλα να φέρω στην παρέα μας... εμένα μου αρέσουν όλα ανάλογα με τις συνθήκες που περνώ...
ίκαρέ μας..έτσι είμαι εγώ σίφουνας... τα "πετάω" χύμα όλα και όπου βγει που λένε... κοίτα καλέ μου...το πολεμίστρια σ'αυτή τη φάση της ζωής μου το έχω απόλυτα περιορίσει στο να γυρνάω αλώβητη στο σπιτικό μου μετά από τη δουλειά μου... αυτό πολεμώ κάθε μέρα εδώ τα τελευταία χρόνια... την αδικία και την κακία... πολλές καλησπέρες!
tsaperdona η σοφός ε? άσε να δούμε πως θα σου πάει το μαγείρισσα και το συζητάμε... :D
Μάνο εσύ μη μιλάς... απλά κάνε προθέρμανση για την κόρη! "αυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις" :PPPPPPPP φιλιά!

BeBe είπε...

Καλημέρα ειρηνάκι. Τι όμορφα ρητά ήταν αυτά; Να είσαι καλά που τα μοιράστηκες μαζί μας.
Όντως, είχαν κάτι να πουν. Ή μάλλον πολλά.

Trelofantasmeni είπε...

Μάθαμε κάτι παραπάνω διαβάζοντας το ποστ σου , σε κάποια συμφωνούμε , άλλα τα βλέπουμε με δυσπιστία ...πάντως είναι διδακτικά.

Την καλημέρα μου , ελπίζω να περνάς καλά .

Manos S. είπε...

Επειδή είναι η δευτερη φορά που μου αποκρίνεσαι με ατάκα κινηματογραφική, για πέρνα απο μένα να δεις κάτι...και να γράψεις μετά...

Μαριλένα είπε...

Καλημέρα, καλημέρα.
Δεν θα σχολιάσω τους τόνους σοφίας, γιατί απλώς δεν τους διάβασα.

Μπηκα για μια βιαστική καλημέρα (πολλές οι πρωινές μου υποχρεώσεις φιλενάδα) και το μεσημέρι θα τα ξαναπούμε.

Φιλιά πολλά και να περνάς καλά.
:))))

Ανώνυμος είπε...

γεια σου greca μου...μολις επεστρεψα...και περασα οπως ηταν φυσικο να δω τι κανεις...φιλακια!

..αγγελoσκονη.. είπε...

ουφ καλέ με προβλημάτισες :) και άντε εμένα δεν με πειράζει αλλά ρώτα και τους συναδέλφους μου που χρειάζεται να μου αναλύσουν πολλά από αυτά :) ήθελα την άποψη τους :) χιχιχι!!φιλάκια πολλά!!

greca είπε...

καλησπέρα!!!!
θα απαντήσω στο καθένα σας χωριστά σαν θα γυρίσω.. φεύγω ξανά και δυστυχώς δεν προλαβαίνω και πολλά... σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που με τιμάτε και με την περαντζάδα σας και με τα σχόλια σας! Να' στε όλοι και όλες καλά!
Μάνο το είδα... πω πω χρωστάω πολλά! πάρα πολλά!
Σας φιλώ! Τα λέμε από Δευτέρα!

Μαριλένα είπε...

Την έκανες πονηρή ε;
Φταίω εγώ τώρα να σου το κάνω λαμπόγυαλο όπως τόσο ύπουλα προσπάθησες εσύ με την άλλη την ακατανόμαστη να κάνετε το δικό μου;
Εγώ είμαι μια κυρία όμως και δεν θα καταδεχτώ!
Θα αρκεστώ να καγχάσω στα μούτρα σου: χα!!
Και θα αποχωρήσω αξιοπρεπώς..
:PPPPPPP


Kαλό Παρασκευοσαββατοκύριακοοοοο.
Φιλιά xxxx

iLiAs είπε...

Ευχές για super μοναδικό σαββατοκύριακο Ειρήνη! :)

βασίλης είπε...

Για να τα διαβασω όλα γλυκειά μου Ειρήνη χρειάζεται πραγματικά υπομονή. Σε φιλώ. Γύρισα από διακοπές πιστεύω να είσαι καλά. Τα λέμε.

Βασιλική είπε...

θα προτιμουσα ενα "περι ερωτος..." αλλα εν καιρω...
καλα;;;;
;)

Camiseta Personalizada είπε...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso.(If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada.If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).

greca είπε...

καλημέρα!
bebe ευχαριστώ γλυκιά μου... είμαι του "ψαξίματος" και γω... δε μου αρέσει η μασημένη τροφή... σε φιλώ!

trelofantasmeni μας όντως δεν μπορώ να πω ότι και γω συμφωνώ με όλα... ίσως σε κάποιες στιγμές της ζωής μου να έχω συμφωνήσει με κάποια που μετά τα είδα με δυσπιστία... φιλιά!

una mama καλώς επέστρεψες καλή μου! θα περάσω να μάθω τα νέα σου!

μαριλένα!!! δίχως σχόλια! ακούς εκεί??? χα και σε σένα! αμέεεεεε

αγγελόσκονη μα και συ? όλο το γραφείο ρώτησες? άσε βρε καλό μου είναι και καλοκαίρι!!! από δω και πέρα τα "βαριά" για χειμώνα... ματς μουτς!

βασίλη καλώς μας ήρθες ξανά! θα περάσω να τα μάθω όλα! ναι είναι και αυτό μια άσκηση υπομονής! ;-)

βασιλική μου θα έρθει.. θα έρθει νέο ποστ...καλά!!! το παλεύω αξιοπρεπώς! ακόμα... :)
ηλία καλή βδομάδα και σε σένα! (πάλι άργησα γμτ! :P )

Σας φιλώ όλους και όλες... τσάρκα από τα σπιτικά σας το απόγευμα! εξάλλου εγώ δεν έχω κανέναν να γιορτάζει εδώ που είμαι..οπότε θα έρθω για επίσκεψη στα σπιτικά σας! :)))))))))))))))