Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Εφιάλτης στο δρόμο με το χιόνι πρωινιάτικα!

Σήμερα το πρωί φοβήθηκα πολύ!
Σε μια κατηφορική στροφή, αν και πήγαινα με 30-40 χιλιόμετρα, το αμάξι μου"έφυγε"... πάτησα μάλλον απότομα ή παραπάνω φρένο στη στροφή και με το που την πήρα, κάτι το χιόνι, κάτι ο πάγος(?), καθώς ο δρόμος δεν είχε πατηθεί που λέμε, άρχισε το αμάξι να πηγαίνει διαγώνια-πλάγια...(έχετε δει κάτι βίντεο από τρακαρίσματα, λόγω γλιστρήματος των αυτοκινήτων στο χιόνι? ένα τέτοιο πράγμα!) είδα το σκουπιδοτενεκέ να μου "έρχεται"... έκοψα το τιμόνι αντίθετα, αλλά μάλλον το έκοψα πολύ και έτσι άρχισα να πηγαίνω πάλι διαγώνια προς ένα αμάξι που ανέβαινε από το αντίθετο ρεύμα! πρώτη φορά ένιωσα ότι δεν είχα το έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσα...γιατί συνοδηγός σε τροχαίο με "κέρδος" μια διάσειση και ένα μήνα ξαπλωμένη με εμετούς και πονοκεφάλους μου έχει συμβεί! οδηγώ από το 1992 και έχω κάνει και αρκετά χιλιόμετρα, αλλά αυτό δε μου είχε ξανατυχει! η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει... αύριο το πρωί είπα ήδη στη δουλειά ότι θα αργήσω, καθώς φοβάμαι ότι θα έχει πάγο και πάλι θα κάνω πατινάζ... τουλάχιστον να πατηθεί λιγάκι ο δρόμος!

Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι να σας πω τι μου έτυχε... αλλά να ανεβάσω αυτό που βρήκα και κάθισα και διάβασα γιατί τελικά έπρεπε να το είχα διαβάσει από χτες!
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

Η οδήγηση στο χιόνι - Μύθοι και πραγματικότητα!

[Γράφει ο Άρης Ζωγράφος]

Στη χώρα μας, από τις πρώτες κιόλας νιφάδες χιονιού, στήνονται τηλεοπτικοί μαραθώνιοι από δημοσιογράφους και κανάλια, που μας «ξορκίζουν» να μη βγούμε από τα σκεπάσματά μας, προκειμένου να γλιτώσουμε από τους ολέθριους κινδύνους που κρύβει η οδήγηση στο χιόνι!
Όμως, πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η οδήγηση αυτή; Κι αν όντως είναι επικίνδυνη, τι πρέπει να προσέχουμε, ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια στο χιονισμένο οδόστρωμα;

Α. Ελέγξτε και εξοπλίστε κατάλληλα το αυτοκίνητο σας

1. Αλλάξτε, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, τα ελαστικά σας με χειμερινά ελαστικά. Η ειδική σύνθεση γόμας και το «ειδικής χάραξης» προφίλ διασφαλίζουν μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος, όταν οδηγείτε στο χιόνι ή και γενικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

2. Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιπηκτικού στο ψυγείο της μηχανής, αλλά και κατάλληλο πρόσθετο αντιπηκτικό στο δοχείο της πλυστικής συσκευής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση.

3. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας.

4. Ελέγξτε τα φρένα σας. Εάν τα φρένα δεν έχουν την σωστή κατανομή, δεν αποδίδουν σωστά και το αυτοκίνητο μπορεί να «τραβάει» αριστερά ή δεξιά κατά το φρενάρισμα.

5. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Αλυσίδες, φακός, μια κουβέρτα, ένα πτυοσκάπανο, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.

6. Ελέγξτε το καλοριφέρ και το a/c. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών.

7. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση.
8. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.


Β. Οδηγίες για πριν και κατά την οδήγηση

1. Φροντίζετε πριν από κάθε μετακίνηση σε χιόνια, το ρεζερβουάρ σας να είναι, για κάθε ενδεχόμενο, πάντα γεμάτο με καύσιμα.

2. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Προβλέψτε λοιπόν παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας.

3. Τετραπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας.Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.

4. Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.

5. Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) τα έχουμε πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν και για να μην πιάνουν χιόνι.

6. Αν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες, θυμηθείτε:

  • οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
  • μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε, και
  • όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h

7. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.

8. Προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας.

9. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.

10. Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το αυτοκίνητό σας μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.

11. Αν υποψιάζεστε ότι θα χιονίσει, σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο πάνω στο παρμπρίζ.

12. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεχάστε τα "πιτσιλιστήρια". Το νερό, ακόμα και με αντιπηκτικό, παγώνει ακαριαία, γίνεται φιλμ πάγου και θα χρειαστείτε σπάτουλα ή θα περιμένετε κάνα δίωρο να δουλέψει το καλοριφέρ για να λιώσουν οι πάγοι στα τζάμια.

13. Ξεκινάτε με πολύ λίγο γκάζι πατινάροντας ελαφρά τον συμπλέκτη, κι αν είναι δυνατόν, με την 2η ταχύτητα. Προσπαθήστε να αλλάζετε ταχύτητες όσο πιο απαλά και λιγότερο γίνεται.

14. Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές "γλυκά" και προσοχή στο φρένο: το ABS βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα!

15. Αποφύγετε τις ουρές βιαστικών και εκνευρισμένων, κάποιος αγανακτισμένος θα κάνει "τη στραβή".

16. Αν δε μπορείτε να τους προσπεράσετε με ασφάλεια, αφήστε τους να απομακρυνθούν, όπως ξέρετε η αγανάκτηση στο δρόμο είναι «κολλητική».

17. Το καλοριφέρ χρησιμοποιήστε το με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

18. Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση) διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί!

Σημειώστε:


Με βροχή, ομίχλη, χιόνι με ή χωρίς αλυσίδες, τη διαφορά στην ασφάλεια την κάνει πάντα ο οδηγός. Ούτε τα ερπυστριοφόρα πάνε παντού και μόνο η εμπειρία με το καθαρό μυαλό μπορεί να βάλει ασφαλή όρια. Δε χρειάζεται να ρισκάρουμε αν δεν υπάρχει ανάγκη χάριν της οποιασδήποτε τετρακίνησης, και σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάμε όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και σε εξέλιξη. Θυμηθείτε, ότι καλός οδηγός είναι αυτός που ξέρει πότε, πού κινείτε, με τι ρίσκο, με ποια ταχύτητα και τι κινδύνους διατρέχει αυτός και οι γύρω του.

πηγή http://www.2x4.gr/index4.asp

13 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Πρόσεχε Ειρηνούλα με αυτό τον καιρό. Και με βροχή και με χιόνι, ο δρόμος γίνεται επικίνδυνος!

Ανώνυμος είπε...

το ειχαμε παθει παλια αυτο με τον αντρα μου...ειναι απιστευτο!
το θετικο ειναι πως ενημερωθηκες οποτε θα ειναι καλυτερα την αλλη φορα.

iLiAs είπε...

..ευτυχώς δεν είχες τίποτα χειρότερο Ειρήνη..άστα με αυτό το χιόνι...θέλω ζέστη και θαλασσααα επιτελους!

Να προσέχεις, καλό βράδυ :)

sealike2 είπε...

Θέλει πολύ προσοχή, απίστευτη ηρεμία, και πολύ χαμηλή τατητα, η οδήγηση με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως επικρατούν αυτό το χρονικό διάστημα.Ευτυχώς, δεν έγινε κάτι πολύ χειρότερο.Καλή συνέχεια!

νατασσΆκι είπε...

Να προσέχεις φιλενάδα -ευτυχώς που ενημερώθηκες..
Αλλά είναι ωραίο το χιόνι, δεν είναι;

Φιλιά πολλά
:))))

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μπρρρρρ........ το έχω ζήσει..στο Μαρούσι σε μια στροφή, αλλου να το πηγαίνεις και αλλού να σε πάει.
Και πολύ καλά έκανες με τις χρήσιμες πληροφορίες.

-Ναι, του κλαμπ κι' εγώ... αλλά δε μας είπες πως πέρασες στ' Αναπλάκι μου...
;-)))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

αντωνης είπε...

Ειρηνη, να προσεχεις με τον παγο στη "γειτονια" μας. Παθων και γλυτων παρα τριχα στις αρχες της δεκαετιας του ΄90 στην Αγια Παρασκευη. Σβουρες εφερα σε μια στροφη τοτε με το σκαραβαιο μας.
Ευχαριστουμε για την ενημερωση.
Καλο βραδυ!!!

Greca είπε...

Μαριλενα μου προσεχω γιατι φοβαμαι μυριως... δεν το'χω, οπως λεμε! και ετσι οταν ειναι οδηγηση σε παγο η χιονι η ομιχλη η καταρρακτωδη βροχη παω σαν την κοτα..αργα και ιδιαιτερα προσεκτικα... αλλα.. αλλα!

ασε una mama μου! και αν θυμαμαι καλα εχεις καποια σχεση με την ευρυτερη περιοχη... ηταν η στροφη μετα τη nivea_bdf που σε βγαζει στο φαναρι προς την αναπαυσεως... διαβασα ενημερωθηκα αλλα ενα φοβο για υαριο τον εχω γμτ! αλλα θα παω πιο αργα! να εχει πατηθει ο δρομος!

ηλια μου ευτυχωωωως! κατι τετοιες στιγμες και γω θελω θαλασσα!!! σε ευχαριστω!

sealike καλε μου! επρεπε να με εβλεπες πως πηγαινα, οσο πιο προσεκτικα μπορει να παει ενας ανθρωπος... και επρεπε να με εβλεπες εκεινη την ωρα! ουτε να το ξανασκεφτομαι δε θελω! σε ευχαριστω για τις ευχες!

νατασσακι μου θα προσεχω! αυριο να περασει το πρωινο μοναχα! ωραιο ειναι το χιονι δε λεω! αρκει να μην εχω να οδηγησω! και δε με νοιαζει να ειμαι μεσα στη ζεστη και εξω να παιζω χιονοπολεμο η να περπαταω μεσα στο χιονι δε με χαλαει!!! μονο να μην ξαναοδηγησω! μονο αυτο!

γλαρενια μου! εγω την επαθα στο γερακα ψηλα! καθως πηγαινα για τη δουλεια!!!
Στο Ναυπλιο περασαμε πολυ ομορφα! ηθελα να το ανεβασω χτες αλλα μας προλαβαν τα γεγονοτα! σημερα ετυχε αυτο! ελπιζω αυριο να καταφερω να το ανεβασω!

καλο βραδυ σας ευχομαι! και ευχηθειτε μου καλη τυχη αυριο με την στροφη!

Greca είπε...

Αντωη μου εγω γερακα την επαθα! οπως ειπα στη στροφη μετα τη nivea οπως πας για το φαναρι! εκει παντα πιανει παγο και ειναι και κατηφορα! και μετα στην αναπαυσεως να δεις!!!! ε ρε χιονι!!!! αλλα εκει ηταν αρκετα πατημενος ο δρομος!

τεσπα! ας μην το θυμαμαι!!
καλο βραδυ σου ευχομαι!!!!

βασίλης είπε...

Φαντάζομαιπως ένιωσες, τελικά όμως είσαι καλά. Εχω περάσει κι εγω εμπειρία τέτοια λόγω γλύστρας... Να σαι καλά. Και οι συμβουλές χρήσιμες.

Σπύρος είπε...

ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ :)!!! ειναι πολύ δυσκολη η οδηγηση με τέτοιες καιρικές συνθήκες:) Μπράβο για τις αναφορές σου θεωρώ οτι ειναι πολύ χρήσιμες :) Φιλια Καλημέρες :)

mirela είπε...

Θέλει μεγάλη προσοχή Ειρήνη μου ,εμάς βέβαια δεν μας έκανε τη χάρη να δούμε λίγο χιόνι, είχαμε έναν ήλιο που σε ζάλιζε και αέρα που έκανε αρκετές ζημιές.Καλημέρα

purple είπε...

ουφφφφφφφφφ αντε να ρθει το καλοκαιρακι!!!