Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

«Τελεσίγραφο» στους ακρίτες

παραθέτω από το inout

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Στα πλαίσια της διαδικτυακής ενημέρωσης και διαμαρτυρίας το InOut.gr και τα μέλη του ξεκινούν μία έντονη διαμαρτυρία προκείμενου να συμβάλλουν στην αποτροπή μίας τόσο αδικής μεταχείιρησης των άκριτών μας.


Δείξτε όλοι την υποστήριξή σας και υπογράψτε την συγκεκριμένη διαμαρτυρία ενάντια σε αυτή την κρατική αυθαιρεσία. Παράλληλα αντιγράψετε και δημοσιεύσετε όπου μπορείτε το αντίστοιχο ποστ.


Ελπίζουμε για μία ακόμη φορά το διαδίκτυο να αποδείξει την δύναμη του άλλα και την χρησιμότητά του στα μεγάλα κοινωνικά μας ζητήματα και οι άκρίτες μας να δικαιωθούν.

Από πλευράς σελίδας ενημερώσαμε ως οφείλαμε όλους τους αρμόδιους - καθώς και τα πολιτικά κόμματα - τα Μ.Μ.Ε. και τέλος την δημαρχία του Ακριτικού μας νησιού του περήφανου Καστελόριζου.


Σας ευχαριστούμε όλους για την αρωγή και την βοήθειά σας στην κίνησή μας αυτή.


Η Συντονιστική ομάδα του InOut.gr

==================================================

«Τελεσίγραφα» από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, προκειμένου μέσα σε δέκα ημέρες να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας προ του 1947 για τα σπίτια και τα κτήματά τους, έλαβαν κάτοικοι του Καστελόριζου.

Το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Καστελλόριζο και αντιμετωπίζει περίπου ως «καταπατητές» τους ακρίτες, επικαλούμενο τη Συνθήκη με την οποία εκχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα- το 1947- τα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, το Καστελλόριζο ανήκει ολοκληρωτικά στο ελληνικό Δημόσιο βάσει της Συνθήκης Ειρήνης που υπεγράφη στο Παρίσι με την Ιταλία πριν από 60 χρόνια. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα πολλοί κάτοικοι του ακριτικού νησιού έλαβαν από την Κτηματική Υπηρεσία «τελεσίγραφο» με το οποίο καλούνται όπως εντός δεκαημέρου να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν από το 1947, «διαφορετικά όπως αναφέρεται- είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τα προβλεπόμενα από τον νόμο».
Σημειώνεται ότι παρόμοιο θέμα είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Μάιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους Αρκιούς, όπου η Κτηματική Υπηρεσία, η Μονή Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου διεκδικούσαν τα κτήματα και τα σπίτια των ακριτών ως ιδιοκτησίες τους. Έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην υπόθεση και οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν με τον φόβο ότι θα χάσουν τα σπίτια τους!

Έκρυθμη η κατάσταση

Στο Καστελόριζο η κατάσταση είναι έκρυθμη. Τα «τελεσίγραφα» της Κτηματικής Υπηρεσίας προκάλεσαν την οργή των κατοίκων, που καλούνται τώρα να προσκομίσουν γραπτούς τίτλους ιδιοκτησίας χρονολογούμενους πριν από το 1947, ώστε να αποδείξουν ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του ακινήτου τους. «Το σπίτι που έχω ανήκε στους προγόνους μου από την εποχή της τουρκοκρατίας» λέει στα «ΝΕΑ» η κυρία Ιωάννα Σαμψάκου, που είναι συγγενής της θρυλικής Κυράς της Ρω Δέσποινας Αχλαδιώτη-Σαμψάκου. Η κυρία Σαμψάκου στο ισόγειο του σπιτιού της διατηρεί εστιατόριο και στον πρώτο όροφο κατοικεί η ίδια. Μάλιστα, για να λειτουργήσει η επιχείρησή της χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικό πρόγραμμα.
Η Κτηματική Υπηρεσία επικαλείται τη Συνθήκη Ειρήνης όπου αναφέρεται: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου, τας κατωτέρω απαριθμούμενας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζο, ως και τας παρακειμένους νησίδας». Όμως, η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Καστελλόριζου που έγινε μετά την παραλαβή των πρώτων «τελεσιγράφων» αποφάσισε να απευθύνει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «με τη Συνθήκη το ελληνικό κράτος αποκτά στα εδάφη αυτά δικαίωμα κυριαρχικό και σε καμιά περίπτωση δικαίωμα ιδιοκτησίας». Και ακόμη ότι «είναι αυτονόητο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει βέβαια την ιδιοκτησία ολόκληρου του νησιού, αλλά πιθανώς μόνο κάποιων ακινήτων που αποτελούν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία του».

«Ζούμε ξεχασμένοι»

Η ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ της Κτηματικής Υπηρεσίας ανοίγει ένα τεράστιο θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Δωδεκάνησα και είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει μεγάλα νομικά προβλήματα, αλλά κυρίως να ξεσηκώσει όλους τους νησιώτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστελλόριζου Γιώργος Λαζαράκης, στο διάβημα διαμαρτυρίας που έστειλε στην κυβέρνηση εκ μέρους όλων των κατοίκων, υπογραμμίζει ότι «ενώ εμείς ζούμε ξεχασμένοι από το κοινωνικό κράτος δικαίου, με ρυθμούς ανάπτυξης ασύγκριτα πιο αργούς από τα αστικά κέντρα, η Πολιτεία και οι υπηρεσίες της μας θυμούνται ξαφνικά για να μας ενημερώσουν πως τα σπίτια και οι περιουσίες μας δεν μας ανήκουν, αλλά είναι ιδιοκτησία του κράτους».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης
πηγή tanea.gr

6 σχόλια:

tzonakos είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.
Ωστε κάποιες μονές και Δήμοι διεκδικούν ακίνητα ;
Ε, οχι. Μόνο και μονο γι αυτό, άσχετα αν εχουν δίκιο οι κάτοικοι, θα δημοσιεύσω αυτο το κείμενο στο βασικό μου μπλόγκ το Τζονάκος όλο το κείμενο την Δευτέρα 3.Δεκέμβρη.
Μα επιτέλους πόση περιουσία πρέπει να χει η Εκκλησία ;
Και γιατι δεν δίδεται η "αμφισβητούμενη" περιουσία στους κατοίκους, τους ακρίτες μας ;
Το θέμα εχει και άκρως πολιτικό χρώμα και βαθύ κοινωνικό.

iLiAs είπε...

Καλό μήνα Ειρήνη! :)

Το αθηνοκεντρικό κράτος, πού να δώσει σημασία στις ανάγκες και τα προβλήματα των ακριτικών περιοχών.

νατασσΆκι είπε...

Πολύ ενδιαφέρον Ειρήνη μου - υπέγραψα ήδη, και θα το προωθήσω όσο μπορώ.
Το βρίσκω εντελώς αδιανόητο να διεκδικεί το κράτος τα σπίτια των ακριτών - να μη μιλήσω για την εκκλησία...

Καλημέρα - καλό μήνα
Φιλιά πολλά

βασίλης είπε...

Υπέγραψα κι εγω ρηνάκι. Πίσω από κάθε πολιτική και πολιτικάντικη ενέργεια, πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ίσα δικαιώματα. Δεν είναι 2ης κατηγορίας οι ακρίτες. Ισα-ισα έπρεπε να τους δίνουν γιατί έμειναν να φυλανε Θερμοπύλες

tzonakos είπε...

Το κείμενο αναδημοσιεύτηκε ως έχει στο BlogCafe

Greca είπε...

ευχαριστώ ολους και όλες σας!!!

προωθήστε το όσο μπορείτε...
μπας και κουνησουμε τίποτα...