Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Δεν είναι όλα τα δάκτυλα ίδια κυρία μου!!!!

το διάβαζα και δεν το πίστευα....

Μικρή... ανθολογία των μπλογκ

Oι μπλόγκερ δεν θέλουν να δουν το βίντεο του Ζαχόπουλου, οι μπλόγκερ απαιτούν δεντροφύτευση της Πάρνηθας τώρα, οι μπλόγκερ διεκδικούν εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου στο μετρό. Ποιοι είναι λοιπόν οι μπλόγκερ με τα τόσο ανομοιογενή αιτήματα;

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 100 εκατομμύρια μπλογκ σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 15 εκατομμύρια ενεργά. Στην Ιαπωνία τα ανενεργά ή εγκαταλελειμμένα μπλογκ ονομάζονται «ισικόρο», δηλαδή βοτσαλάκια. Αν και υπήρχαν πρόγονοι του μπλογκ από τη δεκαετία του ’80 με τη μορφή δικτυακών ημερολογίων, newsletter κ.λπ., η λέξη μπλογκ καθαυτή γεννήθηκε το 1999 και στα αγγλικά χρησιμοποιείται είτε ως ουσιαστικό είτε ως ρήμα. Υπάρχουν μπλογκ πολιτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, φωτογραφικά και χιλιάδες άλλα είδη. Ορισμένοι μπλογκάρουν κατά μόνας και άλλοι σε ομάδες.

Κάθε εφημερίδα ή περιοδικό που σέβεται τον εαυτό του έχει ορισμένους ρεπόρτερ ή κριτικούς που διαθέτουν μπλογκ, αναμεσά τους, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο «Γκάρντιαν», το «Νιου Γιόρκερ» και φυσικά η «Καθημερινή». Κάθε άθλημα, κάθε πόλεμος, κάθε τυφώνας γεννάει μια νέα φουρνιά μπλόγκερ, οι οποίοι ενίοτε ξεπερνούν σε εγκυρότητα και ταχύτητα τα συμβατικά ΜΜΕ, επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του το New York Review of Books. Για την όπερα μπορεί κανείς να διαβάσει το Sieglinde’s Diaries ή το My Favorite Intermissions, που συντάσσεται από τακτικούς επισκέπτες της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης ή ακόμη το Opera Chic με έδρα το Μιλάνο, το οποίο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Σκάλα. Για το Ιράκ υπάρχουν μπλογκ που γράφονται από Ιρακινούς μπλόγκερ, Αμερικανούς στρατιώτες ή ακαδημαϊκούς, όπως το Informed Comment του Χουάν Κόουλ, που αναλύει και μεταδίδει νέα από το μέτωπο. Το ενδιαφέρον στοιχείο των μπλογκ είναι ο τρόπος γραφής, η αμεσότητα και οι νεολογισμοί, που προκύπτουν από την τεχνολογική αργκό. Είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς τους μπλόγκερ που επενδύουν τα γραπτά τους με μουσική υπόκρουση, βιντεάκια και links, τα οποία παραπέμπουν απευθείας τον χρήστη σε άλλες πηγές. Οσο για το στυλ γραψίματος, είναι ελλειπτικό, χωρίς σημεία στίξης. Μοιάζει με προφορικό λόγο και τα συναισθήματα ενίοτε περιγράφονται με σύμβολα όπως :-) ή :-( (που υποδηλώνουν χαρά και λύπη αντίστοιχα).

Ορισμένες φορές οι μπλόγκερ δεν γράφουν πρωτότυπα πράγματα, λειτουργούν καπως σαν επιμελητές, επιλέγοντας αξιοπρόσεκτα κείμενα και προσθέτοντας πνευματώδη σχόλια. Συνήθως οι άνθρωποι που διαθέτουν μπλογκ προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να συνδεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα μπλογκ. Η δημοτικότητα ενός μπλογκ μπορεί να αποτιμηθεί με βάση τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται στα links άλλων μπλογκ ή ιστοσελίδων.

Για να κατακτήσουν λοιπόν τη δόξα στον κυβερνοχώρο, οι μπλόγκερ δοκιμάζουν τα πάντα, σκορπούν φήμες, διαδίδουν ψεύδη, δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις, κατασκευάζουν ανύπαρκτα πρόσωπα και μεταδίδουν τα πλέον εξωφρενικά βίντεο, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο των ιερόδουλων του κυβερνοχώρου. Το 2005 μία πρώην κάλλιτεχνις του στριπ τιζ από τη Μινεσότα και δεινή μπλόγκερ έγραψε ένα επιτυχημένο βιβλίο. Φέτος, το σενάριο της ταινίας «Τζούνο», που παίζεται αυτές τις μέρες και στους αθηναϊκούς κινηματογράφους.

από την καθημερινή... 07/02/2008

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_167424_07/02/2008_258371

33 σχόλια:

mirela είπε...

Να πω και στα δικά μας? συμφωνώ με αυτά που λές αλά προσωπικά χαλαρά το έχω δεί.Παρείτσα(τα διαλυτικά δεν τα βρήκα),απόψεις ,ημερολόγιο,φιλαράκια και ότι μας καίει..
Καλό απόγευμα.....

kwstask είπε...

Τι λε ρε η δημοσιογραφα?!Ε,οχι και ιεροδουλες του ιντερνετ!Διαδιδουμε ψευδη?Μπορει να το αποδιξει αυτο??(Εδω υπαρχει και ενα αλλο θεμα:Κατα ποσο πολλοι απο εμας μπορουν να αποδιξουν οτι αυτα που γραφουν δεν ειναι ψευδη...)Νομιζω οτι το θεμα σηκωνει απαντηση και μαλιστα μαζικη.Τι λες κι εσυ greca?Συμφωνεις?

Roadartist είπε...

τελικά ποιο ειναι το νόημα του άρθρου?.. Πάντως αρκετοί μπλογκερς εχουνε βαλει τα γυαλια σε δημοσιογραφους :0

iLiAs είπε...

μπλογκερ-ξεμπλογερ..όλοι άνθρωποι είμαστε. Εχουμε ζωή εκτός διαδικτύου..δεν είμαστε κάποια ξεχωριστή φυλή.

Καλή βδομαδα Ειρήνη :)

αντωνης είπε...

Καλησπερα, συμφωνω με τον τιτλο που εχεις βαλει.
Εχεις προσκληση

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δεν είμαι μπλόγκερ.
Σε λουλουδενιους αγρούς κρίνα μαζεύω...
;-)))

Εγώ ξέρω πως είμαστε όλοι μια παρεϊτσα, "συζητάμε"ανταλλάσσουμε γνώμες, θλιβόμαστε με τα άσχημα, χαμογελάμε με τα όμορφα και γενικώς περνάμε ωραία.
Δεν ήρθαμε για να δρέψουμε e-δάφνες....

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Σπύρος είπε...

Α ρε ξύλο που θέλουν μερικοι μερικοί...που το παίζουν και δημοσιογράφοι ΑΙΣΧΟΣ..!!!!!!θέλουν να φιμώσουν τα BLOG; ε απλά δεν θα τα καταφέρουν!

Δημήτρης είπε...

Καλημέρα

Δίκιο έχουν σε όλα. Είμαστε ιερόδουλες του διαδικτύου έχουμε πει τα χειρότερα ψέματα και δημιουργούμε τους χειρότερους χαρακτήρες μόνο και μόνο για να τραβήξουμε κόσμο. άσε να λένε κουβέντα να γίνετε.

βασίλης είπε...

Υπάρχει και λογική σ' αυτά και υπεροβολή αλλά ο καθένας το μπλογκ το κάνει με τον σκοπο του. Εμείς αλλάζουμε λόγια, κειμενάκια, αγάπες (γιατί όχι;) καλά είμαστε. Δεν ζητάμε και τίποτα, αντίθετα δίνουμε και παίρνουμε από εκεί που πριν δεν ξέραμε κανέναν... Το βλέπω θετικά όλο αυτό το .."κίνημα". Μοιάζει με ένα νέο "ρομαντικό ρεύμα"

Thalassini είπε...

Μμμμ!
Εγω προτιμώ τα παραμυθάκιακαι τις συνταγες!!
Καλημέρα Ρηνιώ μου!
Να εχεις ενα ομορφο σ/κ!

..αγγελόσκονη.. είπε...

όπα ρε τσαμπουκαλού!!
μπαίνω να δω τι κάνει εκείνο το γλυκό κοριτσάκι και πέφτω πάνω σε πολεμικό ποστ!!χιχιχι!!πλάκα κάνω...έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες :) δεν αντέχω άλλη διαφήμιση για τα μπλογκ!!κάποιοι έχασαν το νόημα...!!εσύ καλά είσαι; :)ματς μουτς!!

Ανώνυμος είπε...

Βρε αυτοι οι μπλογκερς του μπήκαν στο μάτι κάποιους βλέπω...

Ωραίο ποστ !

ΩΣΗΕ είπε...

Δεν ξέρω, πάντως στο χώρο αυτό γνώρισα πολύ δυνατές πέννες και συνδέθηκα με κάποιους με ένα πρωτόγνωρα όμορφο τρόπο...

Πάντως αυτό με τις ιερόδουλες μου άρεσε! χαχα

Σπύρος είπε...

[Εχω αφήσει ανοιχτή πρόσκληση, θα ήθελα όμως να συμμετάσχεις στο bloggo-παιχνιδο που έχω απαντήσει περί 7 κακών χαρακτηριστικών μας]

iLiAs είπε...

Καλο μήνα Ειρήνη :)

βασίλης είπε...

Καλό μήνα κι ανοιξιάτο ρηνάκι μου. Τα μπλογκς για μας που δεν έχουν άλλη δυνατότητα δημόσιας έκφρασης είναι πολύτιμα. Φιλιά

Paranoia είπε...

Πέρασα να αφήσω την καλημέρα μου ψυχή μου ελπίζοντας πως θα είσαι πολύ καλά

τα φιλιά μου

Τάκης είπε...

Είναι, όπως πάντα, η αντίδραση σε κάθε τι νέο, κάθε πράγμα που αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Ο επίσημος όρος είναι διαχρονικός: Συντήρηση.

Προσωπικά, θα προσπαθώ πάντα να μπορώ να αντισταθώ σε αυτή την πορεία της ήσσονος προσπαθείας. Έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον να παρακολουθείς την αλλαγή και όποτε μπορείς να βάζεις και το λιθαράκι σου και εσύ.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Γιατί χάθηκες...κυρία μου;
;-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

tzonakos είπε...

Με τούτα και με κείνα μάθαμε και κάποια κα. Κουνελάκη.
Ανταποδίδω τον χαρακτηρισμό σε αυτην πίσω. Πόρνη Κουνέλα εισαι άσχετη.
Σόρρι αλλα φτιάχτηκα τώρα. Περίμενα οτι θα ειχε ξεχαστεί αυτο το έκτρωμα δημοσίευμα που μόνο δημοσιογραφία δεν ειναι.
Αποδείχτηκε δε οτι ηταν μια μετάφραση απο copy/paste άρθρο σε αμερικανικό έντυπο και φυσικά η απόδοση της λέξης whores δεν έπρεπε να ειναι κυριολεκτική εδω και ουτε καν μεταφορικά δεν αποδίδει στο ελάχιστο το τι ειναι οι μπλόγκερς.
Καιρο εχουμε να τα πούμε greca :)

Roadartist είπε...

Ελπίζω να εισαι καλα.
Απλα να σου πω..οτι τα σκυλακια σου ειναι πολυ κουκλια :)
Χαζευα τις φωτο τους :)

βασίλης είπε...

Καλημέρα Ειρήνη μου, ξέρω ότι είσαι καλα. Φιλιά πολλά

kwstask είπε...

Ελα ντε.Αυτο αναρωτιεμαι κι εγω.Γιατι εχεις εξαφανιστει πανω απο ενα μηνα τωρα??

Cinderelen είπε...

Δεν είμαστε καλά! Να μου πεις, εδώ οι μυθομανείς το κάνουν face2face και θα κολλήσουν στα blogs?
Τέλος πάντων!

Καλό βράδυ :)





(ps: h princess elen eimai :P )

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Ήρθε η άνοιξη
Καλό σου βράδυ

Roadartist είπε...

Περασα να σου αφησω τις ευχες μου..Καλή Ανάσταση να εχεις, να περασεις καλα αυτες τις μερες!

sealike2 είπε...

Καλησπέρα, πέρασα να σου αφήσω τις πιο θερμές ευχές μου για Καλό Πάσχα!!

iLiAs είπε...

Καλή Ανάσταση Ειρήνη :)

ZouZouna είπε...

... και μ' ένα γερό αυγό, τούτες τις ημέρες, που λέγαμε στα παιδικά μας. Φιλιά

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Τάκης είπε...

Χρόνια Πολλά Ειρήνη!
...και καλή επιστροφή ;)

ZouZouna είπε...

Αν και όταν μπορείς πέρνα τούτες τις μέρες απο εμένα. Εχω επέτειο, θαθελα να μου πεις τι κανεις. κερασοφιλιά

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.